Topduels in Tour en Tourspel Smilde

11 juli 2023

Het Grote Duel tussen Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard is al in de eerste week van deze 110e editie van de Tour de France vol op aanwezig. In het Baskenland zochten de twee Tourfavorieten elkaar veelvuldig op, in de Pyreneeën ging het van het ene hoogtepunt naar het andere en op de mytische Puy de Dôme werd het een ultieme tweestrijd met minieme verschillen. Pogi deelde eerst wat tikjes uit, Vingegaard deelde vervolgens een flink klap uit en vervolgens blijft de Sloveen met een lachend gezicht weer wat tikken uit. Een heerlijke duel dus, die nog lang niet beslist is.

Spinters
In de eerste week was er in de sprints helaas geen sprake van een duel. De Nederlandse spurterbazen Groenewegen en Jakobsen kwamen er niet aan te pas en het was alleen Jasper Philipsen die de eindsprint domineerde. Alleen in de stevig oplopende straten van Limoges was Mads Pedersen die sterker was dan de rappe Belg. Helaas ook geen duel met Cavendish, de Brit kwam met een tweede plek in Bordeaux nog heel dichtbij maar een dag later lag de 34-voudige etappewinnaar op de grond met een gebroken sleutelbeen en een gebroken droom om het record van de meeste etappe in de Tour op zijn naam te zetten. 

Keuzes
De succesvolle Philipsen is overigens 43 keer gekozen in het Tourspel Smilde 2023. Hij is veruit de meest gekozen sprinter, in tegenstelling tot Dylan Groenewegen. Alleen Frank Smilde heeft de Nederlander in zijn team gekozen. Fabio Jakobsen is 6 keer gekozen en Mads Pedersen 4 keer. Van de klassementsrnner is Pogacar de grote favoriet: 70 keer gekozen en Vingegaard 64 keer. De veelvraat van de vorige Tour, Wout van Aert is, dit keer 26 keer gekozen en zijn eeuwige rivaal Mathieu van der Poel is de meest gekozen Nederlander: 34. De bolletjestruidrager Neilson Powless en uitschieter van de eerste week is slechts drie keer gekozen, Frank Smilde, Tako Bolt en Léon Boele zagen het wel zitten in deze Amerikaanse darkhorse. 

Tourspel Smilde
Al die keuzes leidt uiteindelijk een winnaar van de eerste week: Frank Smilde. Dankzij de veelgekozen Pogacar, Vingegaard en Philipsen maar dus zeker ook door de verrassing Powless. In de stand na de 10e etappe staat broer Frank nog steeds aan de leiding. Klik hier voor het volledige klassement. In dat klassement wordt ook een mooi duel zichtbaar: concurrent Annelies van der Heijden staat slechts 44 punten achter op Smilde dus dat belooft ook een mooie strijd te gaan worden. In het dagklassement zijn er maar liefst vijf teams die de meeste punten hebben gescoord in de lastige overgangsetappe naar Issoire. De etappe die een fraaie winnaar kende: de Spanjaard Pello Bilbao (7 keer gekozen). 

Rode Lantaarn
Jasper van Scheltt I had Bilbao in ieder geval niet gekozen. Door zijn keuzes heeft hij inmiddels de Rode Lantaarn stevig in handen, Jakobsen, Alaphilippe, Skjelmose, Gaudu, Wright, Madouas, Bol en Woods hebben hem nog niet veel punten opgelevers. Concurrent Isis van Scheltt heeft een gaatje van meer dan 100 punten geslagen. Dus een echt duel is daar niet gaande. Maar.... Parijs is nog ver.

 

Heerlijke Tour; De Keijzer grijpt de macht

7 juli 2023

De Tour de France is nog 'maar' zeven etappes onderweg maar het lijkt rondtrekkende wielercircus al wéken bezig is. Er is in één week zoveel gebeurd, meer dan alle etappes van de Giro d'Italia bijelkaar. Tumultueze sprints en fantastische bergetappes, mooie winnaars en spectalaire ontknopingen. De ene dag leek de Tour in een plooi te liggen, de andere dag werd alles weer flink opgeschud. Heerlijk, heerlijk, heerlijk. Het is echt smullen voor de Tourliefhebbers. Het is duidelijk dat Jonas Vingegaard ijzersterk is, maar ook niet onaantastbaar. Pogacar lijkt breekbaar, maar is ook uiterst veerkrachtig. Het gehoopte ultieme duel lijkt toch echt het geval te zijn. Vooralsnog rijdt de Deen Vingegaard in het Geel en Pogacar staat op korte afstand in het klassement op de tweede plek. Op ietwat gepaste afstand maakt Jai Hindley de top drie compleet.

In de sprints is er wel duidelijk één man de allerbeste: Jasper Philipsen. De Belg heeft de snelste benen in deze Tour en de beste lead-outman Mathieu van der Poel. Drie sprintetappe, drie keer Philipsen. Vandaag in de zevende etappe leek het toch echt Mark Cavendish die zijn record ging pakken, de Brit had op 30 meter voor de finish zijn 35e overwinning in de Tour de France binnen, maar daar stak uiteindelijk een oppermachtige Philipsen dus nog een stokje voor. De blik van ongeloof van Cavendish vlak voor de finish was alleszeggend. Net niet voor 'Cav' in Bordeaux en de kansen op het ultieme record zijn weer een stukje kleiner geworden.

Ontwikkelingen in het Tourspel Smilde
In het Tourspel Smilde heeft Demi de Keijzer de macht gegrepen dankzij de bergetappes. Klik hier voor de stand. Na de zevende etappe heeft De Keijzer precies duizend punten gescoord. Vlak daarachter heeft Annelies van der Heijden zich op de tweede plaats gemeld, voor Bram Jansen, Frank de Jong en Frank Smilde. Laatst genoemde is wat aan het jojo-en. Tot een paar dagen geleden leidde hij het klassement, zakte vervolgens naar de 24e plaats maar meldt zich nu weer vrolijk op de vijfde plaats. Het is precies was er in de Tour ook gebeurd, de ene dag lijk je verslagen maar de andere dag ben je weer helemaal het mannetje. Kijken wat die tactiek Frank Smilde uiteindelijk oplevert. 

Dagwinnaar van de zevende etappe was Bram Jansen, dankzij met name Philipsen, Grimay en Mozzato. Die Luca Mozzato is de Hofstetter van de afgelopen jaren. Oftewel, nooit echt kans maken op de overwinning in een sprint, maar wel altijd goed voor punten. Slechts zes deelnemers hebben deze onbekende Italiaanse sprinter gekozen en het leverde Jansen dus winst op in deze zevende etappe. In het dagklassement behaalde Jasper van Scheltt I slechts één puntje (dankzij Fabio Jakobsen) en staat ook in het algemene klassement op de laatste plaats. Hij heeft de Rode Lantaarn overgenomen van Isis van Scheltt en Piet van Boven. Die twee team staan nog wel in de gevarenzone, dus ook die strijd in zeker nog niet gestreden.

Hoe dan ook, Parijs is nog ver...

 

Klimmers drukken meteen hun stempel op Tour de France én Tourspel Smilde

6 juli 2023

Op de Col de Marie-Blanque ging het klassement van de Tour de France én het Tourspel Smilde definitief op de schop. Het was in de vijfde etappe de beurt aan de klimmers en die lieten meteen van zich horen. Er ging een grote groep vandoor bij de eerste grote col van de Tour, Col du Soudet (HC), en stiekem had Jai Hindley zich in deze ontsnapping verstopt. De oud-Giro d'Italia-winnaar en schaduwfavoriet voor deze Tour kreeg zomaar wat minuten voorsprong voordat men in de gaten had dat de Australiër mee was. Toen was eigenlijk al het leed geleden. De ploeg van Tadej Pogacar en gele trui-drager Adam Yates moest vol aan de bak maar dat kostte uiteindelijk zoveel energie dat 'Pogi' op de Col de Marie-Blanque alleen kwam te zitten. Daar profiteerde zijn grootste concurrent Jonas Vingegaard maximaal van. Die gooide er een verschroeiende versnelling eruit op de flanken van de laatste beklimming van de dag. Niemand kon de Deen bijhouden en reed uiteindelijk bijna het gat nog goed op koploper Hindley. Die had nog maar een kleine marge over op de streep, maar mocht dus wel de etappe winnen en de Gele Trui aantrekken.

Nieuwe leider Tourspel Smilde
Het klimmersfeest in de Pyreneeen betekent ook een flinke verandering in het Tourspel Smilde. Klik hier voor de stand. De ploegen met voornamelijk sprinters in de gelederen moesten pas op de plaats maken en de ploegen met de klimmers en klassementsrenner meldden zich van voren. Zo maakte Dion van Empelen een reuze sprong naar de 4e plek dankzij Vingegaard, Pogacar, Skjelmose, Hindley, Ciccone, Gall en Rodriguez. Uitstekende keuze dus en dat leverde hem ook de dagwinst op. Leon Tap heeft de leiding over genomen van Frank Smilde, die op zijn beurt van de eerste naar de 22e plek zakte. Piet van Boven blijft vooralsnog drager van de Rode Lantaarn, zijn laatste plaats werd niet overgenomen al meldde Isis van Scheltt zich wel weer nadrukkelijk. Hoe dan ook, Parijs is nog ver...